Recenzentka

O mnie

Anna Dutka, mieszka w Łodzi i w Krakowie. Skandynawistka, literaturoznawczyni, absolwentka filologii szwedzkiej Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego. Stypendystka Swedish Institute (2000), Royal Society for Swedish Culture Abroad (2005, 2004, 2002).

 

Ukończyła studia podyplomowe w zakresie europeistyki na Wydziale Studiów Międzynarodowych i Politycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego; studia podyplomowe w zakresie zarządzania badaniami naukowymi na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie; studia podyplomowe dla kierowników projektów badawczo-rozwojowych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Uczestniczka kursów: „Det nya Europa” prowadzonego przez Tollare Adult Education Collage (Szwecja) oraz „Tro och Etik” prowadzonego przez Birka Adult Education Collage (Szwecja).

 

Blogerka obecna w blogosferze od 11 lutego 2006. Blog Recenzentka prowadzi od 19 kwietnia 2009.

 

Od 19 stycznia 2016 członkini szwedzkiej sieci blogerów "Better Bloggers" dbającej m.in. o najwyższe standardy etyczne w blogosferze.

 

NAGRODY / WYRÓŻNIENIA:

 

Wyróżnienie w konkursie "Literacki Blog Roku 2015" w kategorii Blog o książkach. Z uzasadnienia jury: "W przypadku blogu Anny Dutki ważny jest wpływ, jaki jego autorka wywiera na całą blogosferę. Bywa, że mówi rzeczy mało popularne. Bywa, że bezpardonowo uderza w "święte krowy" literackiego światka. Ale przede wszystkim autorka ukazuje wydarzenia czy zjawiska literackie w szerszym kontekście, uprawiając często gatunek przypominający nieco blogową wersję eseistyki. Anna Dutka nie boi się też korzystać z dobrych źródeł i wskazywać je w linkach pod własnymi tekstami. To znakomita praktyka, której jak ognia unikają wszyscy prowadzący duże portale internetowe".

 

Zwyciężczyni w konkursie na najlepszą recenzję w ramach konkursu Instytutu Książki:

maj 2014 (Mariusz Szczygieł,Laska nebeska)

czerwiec 2013 (Paulina Wilk, Lalki w ogniu)

maj 2013 (Małgorzata Szejnert, Wyspa klucz)

listopad 2012 (Mariusz Szczygieł,Gottland)

luty 2012 (Anita Nair, Przedział dla pań)

 

Wyróżnienie w konkursie na recenzję polskiej powieści kryminalnej z 2013 roku, organizowanym przez serwis Zbrodnia w Bibliotece – najważniejszy portal poświęcony literaturze kryminalnej i sensacyjnej oraz Kryminalną Piłę – Festiwal Kryminału, przedsięwzięcie Regionalnego Centrum Kultury „Fabryka Emocji” w Pile i Szkoły Policji w Pile.

 

Pierwsza laureatka tytułu Superrecenzent Roku przyznawanego przez Instytut Książki.

 

DZIAŁALNOŚĆ OKOŁOLITERACKA:

 

od grudnia 2016 - Trener wewnętrzny ds. kultury nordyckiej w Nordea Bank AB S.A. Oddział w Polsce.

 

18 lipca 2016 - Gość audycji "Stacja kultura", Czwórka - Polskie Radio (od 25:15 do 40 minuty). W rozmowie z Michałem Piwowarkiem opowiadam o festiwalizacji i celebryzacji życia literackiego.

 

11 lipca 2016 - Gość audycji "Stacja kultura", Czwórka - Polskie Radio (od 26 do 39 minuty). W rozmowie z Michałem Piwowarkiem opowiadam o debiutach i debiutantach.

 

1 lipca 2016 - Gość audycji "Stacja Kultura", Czwórka (Polskie Radio). W rozmowie z Michałem Piwowarkiem opowiadałam o szwedzkich szkołach kreatywnego pisania, prestiżowych nagrodach literackich dla młodzieży.

 

30 czerwca 2016 - Juror "Książki miesiąca" w Kole kultury Radia Kraków. W audycji wystąpiła: dr Paulina Małochleb, Michał Sowiński i prowadząca Barbara Gawryluk. Tytuł książki miesiąca zdobyła "Wędrówka Nabu" Jarosława Mikołajewskiego z ilustracjami Joanny Rusinek.

 

9 czerwca 2016 - 5. Miłosz Festival, wolontariuszka Działu Mediów Elektronicznych i PR Krakowskiego Biura Festiwalowego.

 

16 maja 2016 - Gość audycji "Stacja Kultura", Czwórka (Polskie Radio). W rozmowie z Katarzyną Dydo opowiadałam m.in. o blogowaniu o literaturze, promocji czytelnictwa, szwedzkich patentach na czytanie.

 

6 kwietnia 2016 - Prowadzenie spotkania: krakowska premiera książki "Droga na Północ. Antologia norweskiej literatury faktu" (Ośrodek KARTA) z udziałem Konsula Honorowego Królestwa Norwegii w Krakowie Mariana Mikołajskiego, współautorki książki red. Agnieszki Knyt  i autorki przekładów Marii Gołębiewskiej-Bijak. De Revolutionibus Books&Cafe.

 

3 grudnia 2015 - Gość spotkania poświęconego blogosferze literackiej ze studentami Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego, I rok studiów uzupełniających magisterskich, specjalizacja nauczycielska

 

19-20 października 2015 - Pomoc przy realizacji wywiadów z pisarzami podczas 7. Festiwalu Conrada dla Krakowskiego Biura Festiwalowego - Dział Mediów Elektronicznych i PR. 

 

13 - 16 października 2015 - Relacje pisemne z wrocławskiego Bruno Schulz. Festiwal 2015 - Pierwszy dzień, drugi dzień, trzeci dzień, czwarty dzień przygotowane dla Wydawnictwa EMG publikowane na stronie festiwalu.

 

wrzesień - październik 2015 - Uczestniczka pierwszego Kursu Kreatywnego Pisania Miasta Literatury UNESCO

 

25 czerwca 2015 - Juror "Książki miesiąca" w Kole Kultury Radia Kraków. W programie wystąpiła dr Paulina Małochleb, dr Anna Marchewka i prowadząca audycję Barbara Gawryluk. Wyjątkowo książkami czerwca zostały dwa tytuły: Lost and Found. Opowiadania Zadie Smith i Cyklon Andrzeja Muszyńskiego.

 

od 2015 - Współpraca z Polskim Radiem Regionalną Rozgłośnią w Krakowie "Radio Kraków S.A."

 

maj 2015 - 4. Miłosz Festival, wolontariuszka Działu PR Krakowskiego Biura Festiwalowego.

 

22.06.2015 - 31.03.2015- Fundacja "Korporacja Ha!art", wykonanie kwerendy materiałów dla autorów rozdziałów publikacji pt.: "Literatura polska po 1989 roku w świetle teorii Pierre'a Bourdieu. Podręcznik" pod red. G. Jankowicza, P. Mareckiego i M. Sowińskiego.

 

27 marca 2015 - Moderatorka debaty "Literat na kasie, czyli status współczesnego twórcy literatury" z udziałem Wita Szostaka i Alicji Palęckiej

 

październik 2014 - 6. Festiwal Conrada, wolontariuszka Działu PR Krakowskiego Biura Festiwalowego

 

marzec 2014 - Panelistka w dyskusji o Dorocie Terakowskiej

 

od 2012 - Uczestniczka Dyskusyjnego Klubu Książki przy Śródmiejskiej Bibliotece Publicznej w Krakowie. Spotkania: ul. Krakowska 29, godz. 16:30.

 

od 2011 - Uczestniczka Dyskusyjnego Klubu Książki przy Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Krakowie. Spotkania: ul. Rajska 1, sala 212, godz. 16:00. Kontakt w sprawie kolejnych terminów spotkań: Elżbieta Skrzydlewska - Koordynator Wojewódzki DKK, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, tel. 12 37 52 204, e-mail: elzbieta.skrzydlewska@rajska.info


PUBLIKACJE W INNYCH MEDIACH:

 

Kobieta.gazeta.pl, (wcześniej Foch.pl) 7.03.2016 - 10 twarzy emigracji dlaczego (nie) warto wyjeżdżać z Polski

 

Zadra, nr 1-2/2015, str. 104-105 "Koniec mężczyzn w kulturze" - tekst poświęcony szwedzkiej debacie literackiej.

 

Nowa Dekada Krakowska, nr 6/2014 „Spotkanie z Paulem Austerem”, str. 203-204.

 

Zadra, nr 3-4/2014 „Miłość do grozy” – portret Magdaleny Paluch pomysłodawczyni Krakowskiego Festiwalu Amatorów Strachu, Obrzydzenia i Niepokoju.

 

Zadra, nr 1-2/2014 „Blogosfera” str. 83-84 oraz recenzja książki: „Znaki szczególne” Paulina Wilk, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2014.

 

Śląska Strefa Gender - 2008, O prozie Johanny Nilsson i Christine Falkenland

 

Śląska Strefa Gender - 2008, Poezja

 

Niemieckie inskrypcje w Polsce. Dolny Śląsk”, opracowanie Wojciech Krawczuk, tom I, Kożuchów (Freystadt). Epitafia z muru i kaplic starego cmentarza ewangelickiego., Nakładem Zamku w Kożychowie, Kożuchów – Kaków 1999. – członkini zespołu inwentaryzacyjnego, odczytanie inskrypcji niemieckich, łacińskich.

 

Debiut poetycki w "Przed horyzontem. Antologia poezji współczesnej", pod red. Marian Adam Kasprzyk, Oficyna Wydawnicza "MAK", Szczecin 1997.


PATRONAT MEDIALNY:

 

Recenzentka obejmuje patronatem medialnym ciekawe wydarzenia literackie, nietuzinkowe inicjatywy wydawnicze, ważne publikacje. Dotychczas Recenzentka wsparła medialnie:

 

listopad 2015 - luty 2016 - Patronat medialny „Od Ibsena do Aho. Filmowe adaptacje literatury skandynawskiej”, red. Tadeusz Szczepański, współpraca Lech Sokół, słowo / obraz terytoria, Gdańsk 2015

 

listopad 2015 - luty 2016 - Patronat medialny Karl Ove Knausgård, "Moja walka. Księga 3", Wydawnictwo Literackie, 2015

 

marzec 2015 - Patronat medialny Wydawnictwa Nisza

 

9 lutego 2015 - Premiera książki "Opera w pralni" Aleksandry Zdrojewskiej - Przychodzeń. Prowadzenie: Marta Półtorak. Dom Kultury "Podgórze"

 

kwiecień 2014 - Debiut prozatorski Joanny Dziwak

 

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE:

 

Fanpage: Recenzentka.blox.pl

 

 


Google +

 

Follow my blog with Bloglovin

 

Recenzentka

 

Pierwsze fascynacje literackie.

 

Recenzentka

 

Podczas zbierania materiałów na blog (Foto: Tomasz Cichocki)

Kanał informacyjny

Statystyki od: 8.03.2014