Recenzentka

Cytat

  • niedziela, 09 lipca 2017
    • Jak pisać o zimie? - cytat

      Ziemia chwilowo jest martwa. Kilka miesięcy zimy i łagodne stoki z obu stron doliny pokrył pancerz śniegu. Twardy, ale cienki, chroniący miękki biały miąższ. Zwierzęta i ludzie stąpają po nim lekko jak duchy. Nie wszystkie zwierzęta, tylko te na miękkich łapach, trochę popękanych od mrozu, ale pewnie unoszących ich gęste futra metr czy dwa nad zamarzniętą ziemią. Inne co trzy, co dziesięć, co dwadzieścia kroków zapadają się po wzdęte z głodu brzuchy. Dlatego starają się przeczekać. Unikają polerowanych zimnym wiatrem łąk szeroko opadających do potoku na dnie doliny. Polegują między mocnymi pniami drzew u podstawy niewysokiej, ale stromej góry. Góry, za którą - pozornie, bo tak naprawdę za kolejną i kolejną, i kolejną, i jeszcze dalszą - właśnie zachodzi wyblakły księżyc. Przez całą noc cierpliwie prowadził korowody śniegowych wdów, diabłów, wiedźm i bałwanów zastygłych na stromej leśnej rafie zalanej stężałym śniegiem i perłowym światłem. Góra niczym się nie wyróżnia. Ciekawe, czy kiedy powstawała podczas fałdowania była wulkanem, czy może przeciwnie, oazą spokoju, całą w prawkwiatach albo praśniegu, w którym mrużąc oczy, tonęły prakopytne.

       

      Pan_wszystkich_krow_Andrzej_Dybczak1

       

      Cytat str. 117: Pan wszystkich krów, Andrzej Dybczak, Wydawnictwo Nisza, Warszawa 2017. Wydanie I. Redakcja: Krystyna Bratkowska. Korekta: Dorota Dul. Projekt graficzny, skład i łamanie: Anna Zabdyrska. Stron 200. ISBN 978-83-62795-49-9.



      Za egzemplarz recenzencki dziękuję:

       

      Logo Wydawnictwo Nisza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 lipca 2017 23:53
  • niedziela, 25 czerwca 2017
    • Roztrzepany tata - cytat

      Może i tata jest profesorem, ale nie jest szczególnie dostojny.

           Często zachowuje się jak mały chłopiec. Bezwstydnie pierdzi przy córkach (mama nigdy tego nie robi). Niezażenowany łazi po domu goły (mamie nie przyszłoby to do głowy). W domu kuca na krześle przy stole, nie słyszy, nie widzi. Wstaje nieobecny i rozpina pasek. Portki mu spadają, a on roztargniony wychodzi z nich. A potem leżą tam jak porzucona ósemka. Mama potrząsa głową, gdy je widzi.

           Ale w przeciwieństwie do niej, tata ma wielką cierpliwość.

           Kiedy jest w pobliżu, wszystko jest jak należy. Każda z córek jest przekonana, że to właśnie ją najbardziej kocha. Całą trójkę otacza ciepłem. Uspokaja po koszmarach. Żartuje, gdy coś jest straszne. I codziennie rano, kiedy mama jeszcze śpi, on wita je w kuchni gorącą czekoladą.

           Jego trzy córki czczą go i pragną być zawsze blisko niego. Ale niestety najczęściej jest w instytucie ze swoimi studentami. W domu siedzi do późna w nocy nad matematycznymi papierami, tak długo, że zasypia na leżance w dużym pokoju. Rano mówi, że nie chciał budzić mamy.

           Zdarza się, że budzi się w środku nocy. Zaspana wygrzebuje się z łóżka i idzie sprawdzić, skąd dochodzi światło. Tata zasnął w dużym pokoju z zapaloną lampką i otwartą książką na piersiach. Śpi w kalesonach.

           Zauważa nocną erekcję taty, chociaż nie wiem, co to. Ostrożnie zabiera książkę, przykrywa go kocem i gasi lampkę. Dlaczego śpi na leżance, zamiast w łóżku? Bo jest roztrzepany.

           Tak mówi mama. Boże, nie bądź taki roztrzepany!

           To cecha szczególna profesorów.

       Wrozba_Agneta_Pleijel_Park_Sniadaniowy

       

      Cytat z: Wróżba. Wspomnienia dziewczynki, Agneta Pleijel, Wydawnictwo Karakter, Kraków 2016. Strona 92-93. Przełożyła: Justyna Czechowska. Tytuł oryginału: Spådomen. En flickas memoarer (2015). Redakcja: Małgorzata Szczurek. Korekta: Ewa Ślusarczyk, Agnieszka Stęplewska. Współpraca redakcyjna: Katarzyna Kościelniak. Projekt graficzny: Przemek Dębowski. Skład i łamanie: Małgorzata Widła. ISBN 978-83-65271-27-3. Stron 275.

       

      Książkę można pożyczyć w Miejskiej Bibliotece Publicznej Łódź-Śródmieście, ul. Brzeźna 10

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 czerwca 2017 19:59
  • sobota, 18 marca 2017
    • Noma, czyli początki sławy kuchni skandynawskiej - cytat

      Zaczęło się w 2004 roku, kiedy to dwaj szefowie kuchni, Rene Redzepi i Claus Meyer, zamienili stary magazyn w Christianshavn na restaurację. Nazwa wzięła się z połączenia słów nordisk (nordyckie) oraz mad (jedzenie). Tak narodziła się Noma. Jej ojcowie przysięgli sobie, że składniki tradycyjnie stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, a co za tym idzie, również w najpopularniejszych restauracjach, czyli oliwę z oliwek i foie gras, zastąpią miejscowymi, duńskimi dodatkami. Jeszcze w tym samym roku Meyer w porozumieniu z innymi szefami kuchni ustalił zasady mające zapewnić kuchni nordyckiej rozwój. Podobnie jak porozumienie Dogma 95, w którym położono nacisk na powrót do korzeni sztuki filmowej, również członkowie Sympozjum Nordyckiej Sztuki Kulinarnej (jak sami siebie określali) ślubowali, że będą korzystać z surowych, samodzielnie wybranych produktów sezonowych. Po osiemnastu godzinach wspólnej pracy kucharze ogłosili Manifest Nowej Kuchni Nordyckiej. w ogólnym zarysie zdecydowano, że kuchnia skandynawska powinna wyrażać idee "czystości, świeżości, prostoty oraz zasad etycznych", czemu miałoby służyć korzystanie ze "składników i produktów spożywczych reprezentatywnych dla naszego klimatu", co w ostatecznym rozrachunku przysłuży się "promowaniu producentów żywności z krajów nordyckich".

       

      Życie po duńsku Rok w najszczęśliwszym kraju na świecie Helen Russell

       

      Cytat z książki: "Życie po duńsku. Rok w najszczęśliwszym kraju na świecie" - Helen Russel, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2017. Tłumaczenie: Grzegorz Ciecieląg. Seria: MUNDUS. Fenomeny. Projekt okładki: Agnieszka Winciorek. Zdjęcie na okładce: iStock.com. Tytuł oryginału: The Year of Living Danishly. Wydanie I. ISBN 978-83-233-4232-8.



      Za egzemplarz recenzencki dziękuję:

       

      Logo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 17:30

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Statystyki od: 8.03.2014