Recenzentka

Cytat

  • sobota, 18 marca 2017
    • Noma, czyli początki sławy kuchni skandynawskiej - cytat

      Zaczęło się w 2004 roku, kiedy to dwaj szefowie kuchni, Rene Redzepi i Claus Meyer, zamienili stary magazyn w Christianshavn na restaurację. Nazwa wzięła się z połączenia słów nordisk (nordyckie) oraz mad (jedzenie). Tak narodziła się Noma. Jej ojcowie przysięgli sobie, że składniki tradycyjnie stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, a co za tym idzie, również w najpopularniejszych restauracjach, czyli oliwę z oliwek i foie gras, zastąpią miejscowymi, duńskimi dodatkami. Jeszcze w tym samym roku Meyer w porozumieniu z innymi szefami kuchni ustalił zasady mające zapewnić kuchni nordyckiej rozwój. Podobnie jak porozumienie Dogma 95, w którym położono nacisk na powrót do korzeni sztuki filmowej, również członkowie Sympozjum Nordyckiej Sztuki Kulinarnej (jak sami siebie określali) ślubowali, że będą korzystać z surowych, samodzielnie wybranych produktów sezonowych. Po osiemnastu godzinach wspólnej pracy kucharze ogłosili Manifest Nowej Kuchni Nordyckiej. w ogólnym zarysie zdecydowano, że kuchnia skandynawska powinna wyrażać idee "czystości, świeżości, prostoty oraz zasad etycznych", czemu miałoby służyć korzystanie ze "składników i produktów spożywczych reprezentatywnych dla naszego klimatu", co w ostatecznym rozrachunku przysłuży się "promowaniu producentów żywności z krajów nordyckich".

       

      Życie po duńsku Rok w najszczęśliwszym kraju na świecie Helen Russell

       

      Cytat z książki: "Życie po duńsku. Rok w najszczęśliwszym kraju na świecie" - Helen Russel, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2017. Tłumaczenie: Grzegorz Ciecieląg. Seria: MUNDUS. Fenomeny. Projekt okładki: Agnieszka Winciorek. Zdjęcie na okładce: iStock.com. Tytuł oryginału: The Year of Living Danishly. Wydanie I. ISBN 978-83-233-4232-8.



      Za egzemplarz recenzencki dziękuję:

       

      Logo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 17:30
  • środa, 08 marca 2017
    • Ile pracują i wypoczywają Duńczycy - cytat

      Unormowanie godzin pracy, opieka przedszkolna oraz urlopy macierzyńskie pomogły zakorzenić w duńskim społeczeństwie ideę szukania równowagi między pracą a czasem wolnym, którą obecnie traktuje się jak coś naturalnego. W piątek pracownicy wychodzą wcześniej z pracy, ponieważ chcą spędzić czas z dziećmi. Jeśli twój maluch zachoruje, możesz liczyć na płatny dzień wolny. W konsekwencji tych praktyk Dania trafiła  na pierwsze miejsce rankingu OECD dotyczącego równoważenia pracy i życia osobistego; kolejne pozycje zajmują: Holandia, Norwegia oraz Belgia. Wielka Brytania i Stany Zjednoczone ciągną się w ogonie, odpowiednio na 22. i 28. miejscu. Tydzień pracy trwa w Danii 37 godzin, czyli jest jednym z najkrótszych w Europie. Jednak z danych zgromadzonych przez duński urząd statystyczny wynika, że Duńczycy pracują średnio zaledwie 34 godziny tygodniowo. Każdy pracownik ma prawo do pięciu tygodni płatnego urlopu w roku oraz kolejnych 13 dni - również płatnych - z okazji świąt ustawowo wolnych od pracy. Podsumowując, Duńczycy pracują zaledwie 18,5 dnia w miesiącu. To odkrycie jest dla wielu osób, które osiedliły się w Danii, tak wstrząsające, że na przykład poznani przeze mnie Amerykanie oddelegowani na duńską placówkę woleli pracować od 8:00 do 18:00, żeby po powrocie do domu nie doświadczyć szoku.

       

      Życie po duńsku. Rok życia w najszczęśliwszym kraju na świecie. Helen Russell

       

      Cytat z książki: "Życie po duńsku. Rok w najszczęśliwszym kraju na świecie" - Helen Russel, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2017. Tłumaczenie: Grzegorz Ciecieląg. Seria: MUNDUS. Fenomeny. Projekt okładki: Agnieszka Winciorek. Zdjęcie na okładce: iStock.com. Tytuł oryginału: The Year of Living Danishly. Wydanie I. ISBN 978-83-233-4232-8.

       

      Za egzemplarz recenzencki dziękuję:

       

      Logo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 20:37
  • wtorek, 21 lutego 2017
    • Radzenie sobie z bezpośrednią wrogością - cytat

      Kto nie natyka się tu i ówdzie na trudnych, wrogich ludzi? Czy to w rodzinie, w pracy czy przestrzeni publicznej, otwarcie wrodzy ludzie są konfrontacyjni, wstrętni i przerażający. Spotkanie z jawnie wrogą osobą może sprawić, że poczujesz się przygnębiony, bezsilny i zły.

           Ludzie otwarcie wrodzy przeważnie zachowują się w ten sposób z dwóch powodów: aby dominować, kontrolować i uzyskać to, czego chcą (agresja instrumentalna), albo w reakcji na coś, co im się przydarzyło lub - wręcz przeciwnie - co się nie stało (agresja impulsywna).

           Gdy ktoś sięga po agresję instrumentalną, robi to, ponieważ nauczył się, że bycie trudnym sprzyja osiąganiu celów i uzyskaniu wszystkiego, czego chce od innych. Mało ugodowy sposób bycia - agresja i wrogość - jest po prostu środkiem do osiągania celu. Ty odbierasz ich agresję jako broń, której użycie sprawia, że jesteś zraniony, zakłopotany, a może nawet zastraszony.

       

       

      Jak sobie radzić z trudnymi ludźmi Gill Hasson

       

      Cytat z książki: Jak sobie radzić z trudnymi ludźmi, Gill Hasson, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017. Tłumaczenie: Małgorzata Guzowska. Tytuł oryginału: How to Deal With Difficult People. Smart Tactics for Overcoming The Problem People in Your Life (2015). Fotografia na okładce: Oleksand Lytrynenko/Shutterstock. Recenzent: Anita Janeczek-Romanoska. Projekt okładki i stron tytułowych: Przemysław Spiechowski. Wydawca: Aleksandra Małek-Leśniewska. Redaktor: Magdalena Pluta. Produkcja: Mariola Iwona Keppel. Łamanie: Egraf. ISBN 978-83-01-19174-0. Wydanie I. Stron: 175.

       

      Za egzemplarz recenzencki dziękuję:

       

      Logo Wydawnictwo Naukowe PWN

       

      KONKURS: Niedługo na blogu ogłoszę konkurs, w którym do wygrania będzie egzemplarz tej książki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2017 20:47

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Statystyki od: 8.03.2014