Recenzentka

Cytat

  • czwartek, 07 czerwca 2018
    • Jak wytresować smoka? - fragment książki do pobrania

      Niejeden rodzic marzy, żeby wychować dziecko na śmiałego i dzielnego wikinga. Teraz nic prostszego. Właśnie do księgarń trafia praktyczny instruktaż w wersji książkowej. Przypomnijmy, bo pamięć może być krótka, chociaż tych tytułów nie sposób zapomnieć! „Jak wytresować smoka” i „Jak zostać piratem” Cressidy Cowell to ziejące humorem i pełne akcji książki, które zainspirowały twórców filmów i serialu „Jak wytresować smoka”. A teraz rodzicom pomogą w trudnej roli wychowawczej.

       

       

      Najbardziej smocza seria tego lata już za chwilę zagości w księgarniach, aby porwać młodych czytelników w wir przygód znanych z wielkiego ekranu. Możliwość poznania zawartych w książkach oryginalnych przygód jeźdźców smoków jest tym bardziej kusząca, że Halibut Straszliwa Czkawka Trzeci wraz ze swoją załogą powróci w chwale do kin za kilka miesięcy. Śmiało można więc już zacierać smocze łapy…yyy… ręce i zabierać się za poznawanie całej historii. Trzeba być przecież na bieżąco, coby się skutecznie bronić przed nowymi przeciwnikami! Od czego więc smocza przygoda się zaczęła i co tak naprawdę się odsmoczyło?

      Jak wytresowac smoka
      Przypomnijmy:


      Każdy początkujący wiking, a za takiego uważa się Halibut Straszliwa Czkawka Trzeci (dla przyjaciół po prostu Czkawka), musi stawić czoła śmiertelnie groźnemu smokowi, by dowieść swej nieprzeciętnej odwagi... Ale nasz Czkawka, Czkawunia nie ma najmniejszej ochoty czegokolwiek udowadniać, bo jednak smok ma szpony jak ostre brzytwy, a paszczę przeogromną – i do tego zieje ogniem! No cóż zrobić? Czkawka będzie jednak musiał coś wymyślić, by po swojemu poskromić smoka. Głowę ma mniejszą niż smoczydło, ale nie od parady! W grę wchodzą honor, laur zdobywcy, no i przede wszystkim ujście z życiem…Ale, co najlepsze, okazuje się, że wytresowanie smoka to dopiero początek – Czkawkę czeka jeszcze starcie z Zieloną Śmiercią oraz spotkanie oko w oko ze Srogobrodym Upiorem, największym piratem, jaki kiedykolwiek siał terror na Wyspach Wewnętrznych. Ach, nie ma ten Czkawka lekko! Ale czkawka ma to do siebie, że łatwo nie daje za wygraną, więc proszę, trzymajmy wspólnie za niego kciuki!

      Jak wytresowac smoka 2

      Fragment książki do pobrania: tutaj

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Jak wytresować smoka? - fragment książki do pobrania”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2018 12:46
  • czwartek, 28 września 2017
    • Zimowy widok Oslofjorden - Cytat

      Stały ląd wyglądający jak sól wymieszana z pieprzem ciągnął się wzdłuż Oslofjorden. Wstał już ranek, ale bez entuzjazmu i większego przekonania. Ledwie dostrzegała blade, wyszorowane do białości, mlecznobiałe światła dwóch miast położonych naprzeciwko siebie, po różnych stronach fiordu, była zima, tuż przed Bożym Narodzeniem, śnieg nad relingiem sypał poziomo, kładł się na wzgórzach na wschodzie i na zachodzie, barwiąc wodę w fiordzie na gęstą jak owsianka szarość, kładł się na wyspie, która z wolna ukazywała się nieco wyraźniej, na jednym jej krańcu tworzył grubszą warstwę niż na  drugim. Wysyłano na nią młodocianych przestępców, jeśli nie wykazywali skruchy i nie dało się z nimi zrobić nic innego oprócz przetrzymywania ich w niewoli tutaj, na tej wyspie z dobrym widokiem na wolność, na którą jednak mogli tylko patrzeć, ale nie mogli jej dotykać. Najsilniejsi z nich, najbardziej niecierpliwi z pewnością podejmowali próby ucieczki, zapewne wybierali drogę wodną, próbowali wpław, na przekór prądom i falom, pokonać długi dystans do lądu, ale nie teraz, nie o tej porze roku. Teraz by zamarzli.

       

       

      Cytat z książki (str. 203): Nie zgadzam się, Per Petterson, Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o., Warszawa 2016. Wydanie I. Przekład. Iwona Zimnicka. Tytuł oryginału: Jeg nekter (2012). Redakcja: Sylwia Bartkowska. Korekta: Katarzyna Pawłowska, Katarzyna Skwark. ISBN 978-83-280-2121-1. Str. 303. 

       

      Książkę można pożyczyć w Miejskiej Bibliotece Publicznej Łódź-Śródmieście, ul. Brzeźna 10

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 września 2017 10:38
  • niedziela, 27 sierpnia 2017
    • Najlepszy pierwszy pocałunek w literaturze

           Poczuł jej wargi na swoich, ich miękką pełność, przyciskającą się do jego ust z lepkością, przez którą zapragnął, by już nigdy się nie rozłączyli. Gdy przesunął spoczywające na podłokietniku dłonie na jej plecy, miał wrażenie, że towarzyszą temu wyładowania elektryczne. Sięgnął do jej karku odsłoniętego pod krótko obciętymi włosami i ostrożnie pogładził delikatny łuk. Odrobinę uchylił usta. Chciał, by i ona zrobiła to samo, aby spotkały się ich oddechy, wciągnąłby wtedy jej powietrze w płuca i oddychał nią. Miał wrażenie, że tonie. Ale z wody nie można czerpać powietrza. Otworzył się teraz na inny żywioł, który również miał go wypełnić. Poczuł, że ona idzie za jego przykładem i lekko rozchyla wargi. Oddychali przez swoje usta, chłonąc powietrze ze swoich płuc. Knud Erik całował miss Sophie, całował świat, a świat całował jego i wypełniał go słodkim oddechem.

       

      My_topielcy_Carsten_Jensen1

       

      Cytat z książki: "My, topielcy", Carsten Jensen, Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2008. Przełożyła Iwona Zimnicka. Tytuł oryginału: Vi, de druknede (2006). Wydanie I. Redaktor serii: Natalia Sikora. Redakcja: Filip Modrzejewski. Korekta: Elżbieta Jaroszuk, Alicja Chylińska. Konsultacja marynistyczna: Adam Piechal. Redakcja techniczna: Alek Radomski. Projekt okładki i stron tytułowych: Lucyna Talejko-Kwiatkowska. Na I stronie okładki wykorzystano fragment obrazu olejnego Hermanusa Koekkoeka A Storm At Sea. ISBN 978-83-7414-500-8. Stron: 821.


      Książkę można pożyczyć w Miejskiej Bibliotece Publicznej Łódź-Śródmieście, ul. Brzeźna 10

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      recenzentka.blox.pl
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 sierpnia 2017 14:37

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Statystyki od: 8.03.2014