Recenzentka

Wpisy

  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Teresa Oleś-Owczarkowa, Jerzy Stuhr, dyskusja o "Kuratorze" Zbigniewa Kruszyńskiego

      Kalendarz wydarzeń literackich, spotkań wokół książek, spotkań autorskich. Co, gdzie, kiedy w Krakowie? Zaproszenia na festiwale literackie.

      15 kwietnia 2014 r., wtorek

      godz. 10:15, Dom Józefa Mehoffera, ul. Krupnicza 26, Kraków. Rozmowy o literaturze.  Miłość / Heinrich von Kleist, list (wybrany). Tekst będzie również czytany w trakcie zajęć. Miłość niejedno ma imię. Co chciał przekazać swojej żonie Jadwidze Józef Mehoffer, kiedy malował jej portrety? A jak mówił do narzeczonej Wilhelminy poeta Heinrich von Kleist?  Prowadzący:    Filip Skowron – absolwent komparatystyki i etnologii na UJ, wieloletni współpracownik Muzeum Narodowego w Krakowie. Wstęp: 1 zł/osoby

      godz. 11:00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, sala 53. Lekcje Czytania z „Tygodnikiem Powszechnym”. Lekcje Czytania są wydarzeniem towarzyszącym 14. Dniom Tischnerowskim, które odbywają się w Krakowie w dniach 23-26 IV 2014 r. Podczas Lekcji czytany będzie esej Leszka Kołakowskiego „Nasza wesoła apokalipsa. Kazanie na koniec wieku". Prowadzenie Wojciech Bonowicz.

      godz. 17:00, Willa Decjusza, ul. 28 Lipca 1943 roku 17 A, Kraków. Salon Literacki w Willi Decjusza. W Willi Decjusza będzie miał miejsce uroczysty Salon Literacki inaugurujący czwartą edycję warsztatów kreatywności dla seniorów SAGA. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Sylwia Frołow – autorka długo wyczekiwanej pierwszej intymnej biografii Żelaznego Feliksa pt. „Dzierżyńskie. Miłość i rewolucja”. Spotkanie poprowadzi Katarzyna Kubisiowska. Sylwia Frołow (1965) jest autorką powieści „Spojrzenia” (wyd. 2009, Rosner & Wspólnicy). Korektorka i redaktorka, na co dzień pracuje w „Tygodniku Powszechnym”, przez kilka lat była sekretarzem prof. Jerzego Pomianowskiego. Mieszka w Krakowie. Kurs kreatywnego pisania uzupełniają otwarte spotkania Salonu Literackiego – wykładów nt. teorii literatury i współczesnych trendów, dyskusji nad współczesną i dawną literaturą polską oraz spotkań autorskich. Gościmy autorów, dziennikarzy, wydawców i innych specjalistów tej dziedziny. Program uzupełnia wolontariacki Klub Saga, współtworzony przez osoby uczestniczące, które chcą się dzielić własną wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami. Więcej informacji i teksty uczestników trzech poprzednich edycji projektu na stronie: www.saga.villa.org.pl. Projekt „SAGA – warsztaty kreatywności” finansowany jest ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wstęp wolny

      16 kwietnia 2014 r., środa

      godz. 16:00. Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, pokój 212, II piętro. Spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki poświęcone: Jeffrey Eugenides. Przekleństwa niewinności.

      godz. 18:00, Dom Kultury Podgórze, ul. Sokolska 13, Kraków. Spotkanie z pisarką i poetką Teresą Oleś-Owczarkową, autorką m.in. powieści Rauska, prowadzenie Marta Półtorak.

      godz. 19:00, BO-NO-BO Księgarnia i Kawiarnia Podróżnicza, Mały Rynek 4, Kraków. Wielka premiera Czardasza z mangalicą! Wieczór autorski Krzysztofa Vargi.

      23 -34 kwietnia 2014 r., Małopolskie Dni Książki - Książka i Róża. Księgarnie, które w tym roku przyłączą się do akcji obniżą cenę kupowanych w tych dniach książek o 10% oraz dołączą do nich różę. Zobacz listę małopolskich księgarni, które biorą udział w akcji.

      23 kwietnia 2014 r., środa

      godz. 10.00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, ul. Rajska 1. Oddział dla Młodzieży, sala 51. Spotkanie promujące najnowszą książkę Mariusza Wollnego „Z Kacprem Ryxem po renesansowym Krakowie. Przewodnik”, która została objęta patronatem Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie. Mariusz Wollny, etnograf, bajko- i powieściopisarz, autor tetralogii o przygodach Kacpra Ryksa. W swojej najnowszej książce wraz ze swoim bohaterem oprowadza czytelników po królewskim mieście i – opowiada o XVI-wiecznych sprawach kryminalnych. Prowadzi szlakiem starych kamienic, kościołów, miejsc, które często już nie istnieją. Przywołuje renesansowych władców, mistrzów, mecenatów i wielu mieszkańców Krakowa, których ślady spotykamy na co dzień nawet o tym nie wiedząc. Na spotkaniu spróbujemy spojrzeć na Kraków inaczej. Bo w Krakowie, historia czai się za każdym rogiem… Spotkanie poprowadzi Pani Katarzyna Grzesiak. Osoby zainteresowane udziałem prosimy o wcześniejszą rezerwację telefoniczną pod nr: 12-37-52-275.

      godz. 12.00-19.00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, ul. Rajska 1. Zapis Centralny, pokój nr 6. Kiermasz książek wycofanych ze zbiorów Biblioteki. Na kiermaszu nabyć będzie można literaturę piękną polską i zagraniczną, książki dla dzieci i młodzieży, jak również literaturę popularnonaukową. Każdy egzemplarz kosztować będzie jedynie 4 zł.

      godz. 18:00, Śródmiejski Ośrodek Kultury, ul. Mikołajska 2, Kraków. Wykład z literatury współczesnej, dr Marek Karwala, "Odys" i "Eneasz". Wybrane strategie literatury emigracyjnej. Losy pisarzy, którzy w wyniku działań II wojny światowej znaleźli się poza granicami kraju do dziś nie zostały w pełni rozpoznane i zbadane. Jedni wybrali życie na emigracji (strategia „Eneasza”), inni zaś powrócili – od razu lub po wielu latach – do ojczyzny („strategia Odysa”). Powra­cający mieli do wyboru albo uczest­ni­czenie w socre­ali­stycznej farsie, albo milczenie… Ale i tamci, którzy pozostali, nie mieli łatwo, bo przecież przyszło im tworzyć w mowie polskiej, dla tubylców obcej. Czy zatem pisali jedynie „dla potomnych”?
      Wstęp wolny!

      24 kwietnia 2014 r., czwartek

      godz. 14.30, Oddział dla Dzieci „Rajskie Jabłuszko”, sala 47. Wernisaż wystawy  i gala finałowa konkursu „Moja wymarzona książka”. Na wystawie będzie można obejrzeć książki, które powstały podczas warsztatów dla dzieci ze szkół i przedszkoli. Prace tworzone były pod okiem wykwalifikowanych pedagogów. Uczestnicy warsztatów poznawali również historię książki, wykonując samodzielnie swą wymarzoną książkę. Na finałowej gali obecni będą pomysłodawcy warsztatów oraz osoby przeprowadzające poszczególne zajęcia: pani Katarzyna Małkowska, pani Ewa Stadtmüller i pan Bogusław Michalec.

      godz. 17.00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, ul. Rajska 1, sala 315. Spotkanie z prof. Jerzym Stuhrem. Rozmowa, którą poprowadzi Agnieszka Bubka-Sagan nie ograniczy się jedynie do literackich dokonań znamienitego gościa. Będzie to swoista opowieść o mocy sprawczej słowa pisanego, historii tworzenia biblioteki domowej oraz tajemniczej liście bestsellerów.

      godz. 18:30, Wydział Polonistyki, ul. Gołębia 20, sala 18, Kraków. "Bądź krytyczny" - rozmowa o "Kuratorze" i języku prozy Zbigniewa Kruszyńskiego.

      25 - 30 kwietnia 2014 r., 20. Dni Norwidowskie. Kraków. Program do pobrania.

      25 kwietnia 2014 r., piątek

      godz. 13:30, Szkoła Podstawowa nr 85, os. Złotego Wieku 4, Kraków. DKK dla dzieci i młodzieży. GRAŻYNA BĄKIEWICZ  "MUCHY W BUTELCE”. Zapraszamy na otwarte spotkanie dla osób młodych, które lubią czytać i rozmawiać o książkach. Uczestnikiem Dyskusyjnego Klubu Książki może być każdy. Spotykający się nie muszą prowadzić poważnych dyskusji literackich, ani znać się na literaturze. Najważniejsze jest to, jakie wrażenie wywarła na nich książka. Na spotkaniach rozmawiamy o wrażeniach z przeczytanej lektury, o najciekawszych i najśmieszniejszych przygodach tytułowych bohaterów, o tym dlaczego warto tę książkę przeczytać i polecić innym. Dyskusyjne Kluby Książki realizowane są ramach ogólnopolskiego projektu Instytutu Książki,  który promuje czytelnictwo. Prowadzi Beata Oczoś. Spotkania mają charakter otwarty, wstęp wolny.

      godz. 19:00, Cafe Szafe, ul. Felicjanek 10, Kraków. Seria Czytań to kalka z języka angielskiego. Reading series oznacza jednocześnie formę prezentowania literatury i jednoczenia środowisk pisarskich. Najwyższy czas, żeby i „miasto literatury” wypróbowało tę formułę organizowania życia literackiego. Inicjatywa wychodzi ze środowiska redaktorów, redaktorek, aktywistów i aktywistek skupionych wokół wydawnictwa, fundacji, czasopisma i portalu Ha!art. Krakowska Seria Czytań to organizowane regularnie spotkania, podczas których pisarki i pisarze, eseistki i eseiści, tłumaczki i tłumacze czytają fragmenty swoich utworów. Autorom projektu zależy na stworzeniu stałego forum spotkań, gdzie w roli głównej będzie literatura. Podczas cyklu można będzie posłuchać utworów, nad którymi pisarze jeszcze pracują, najświeższych prac znanych autorek i autorów oraz debiutantów, którzy zostaną wyselekcjonowani przez kuratorki i kuratorów projektu. Podczas czwartego spotkania z cyklu Seria Czytań Piotr Puldzian Płucienniczak przedstawi nowy felieton z cyklu „gry lose/owe”, Zbyszek Rokita przeczyta reportaż gonzo z meczu piłkarskiego, Arkadiusz Wierzba zaprezentuje nowe tłumaczenia prozy Egona Bondy'ego, a Łukasz Saturczak przedstawi fragmenty swojej nowej, polsko-ukraińskiej książki pisanej z Łesiem Belejem. Seria czytań zostanie poprowadzona przez Kaję Puto.

      godz.19.00, Arteteka WBP w Krakowie, ul. Rajska 12 (wejście od ul. Szujskiego). Spotkanie Małopolskiego Studia Komiksu, które tym razem odbędzie się pod hasłem "Komiks hiszpański". Państwa europejskie najbardziej kojarzące się z komiksem to Francja i Belgia. Również Hiszpania posiada bardzo rozwinięty rynek komiksu oraz kilku światowej sławy artystów. Na spotkaniu Małopolskiego Studia Komiksu przyjrzymy się jak wygląda sytuacja komiksu w Hiszpanii, których autorów warto poznać, aby móc się dać wciągnąć w hiszpańskie obrazkowe historie.

      godz. 19.00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, ul. Rajska 1. Zapis Centralny, pokój nr 6. Kiermasz Książek wycofanych ze zbiorów Biblioteki. Na kiermaszu nabyć będzie można literaturę piękną polską i zagraniczną, książki dla dzieci i młodzieży, jak również literaturę popularnonaukową. Każdy egzemplarz kosztować będzie jedynie 4 zł.

      godz. 20:00 - 21:00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w  Krakowie, ul. Rajska 1, Galeria na Poddaszu. Drugie Życie Książki - edycja specjalna podczas Nocy w Bibliotece. Wyjątkowa akcja, wielka, bezpłatna wymiana książek – Drugie Życie Książki – to nie lada gratka dla miłośników literatury. Każdy kto ma w domu prywatną biblioteczkę wie, że sam fakt posiadania książek na półce jest powodem do dumy i radości. I choć wszystkie, z definicji, darzy bezinteresowną miłością, po chwili zastanowienia wskazać mógłby przynajmniej jedną pozycję, w stosunku do której żywi uczucia nieco mniejsze – pochopny zakup, nietrafiony prezent, utwór, z którego się wyrosło, lub który po prostu się znudził. Książka, której nikt nie bierze w ręce traci swą magiczną moc. Znajdź jej więc nowego właściciela. Zasady udziału w wymianach są proste: wystarczy przynieść jedną, a maksymalnie dziesięć książek. Książki muszą być w dobrym stanie. Kto przyniesie wydawnictwa wydane przed 1995 rokiem, będzie mógł wymienić je tylko na inne książki wydane do 1995 roku. Osoby, które przyniosą nowe książki (wydane po 1995 roku) – mogą wybierać do woli, zarówno spośród nowych, jak i starszych tomów.

      godz. 22.00, Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie, ul. Rajska 1. Galeria na Poddaszu. Sztuka i kuchnia - Adam Chrząstowski. Start o każdej pełnej godzinie z holu głównego. Wycieczki po zakamarkach biblioteki.

      27 kwietnia 2014 r., niedziela
      godz. 16:00. Teatr im. Juliusza Słowackiego – Duża Scena, pl. św. Ducha 1, Kraków. Krakowski Salon Poezji.Wielcy poeci o Papieżu Polaku - specjalne, uroczyste spotkanie Krakowskiego Salonu Poezji dla uczczenia kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II. Wstęp wolny. Bezpłatne wejściówki na miejsca siedzące można odbierać w kasie Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie w sobotę poprzedzającą spotkanie od godziny 9.00 do wyczerpania limitu miejsc.

      28 kwietnia 2014 r., poniedziałek

      godz. 20:00. Teatr Barakah, Scena Szeroka, ul. Szeroka 6, Kraków. Dramatorium: Nastka, śmiej się! Czytanie fragmentów ze zbioru opowiadań Mariana Pankowskiego oraz spotkanie z Tomaszem Charnasem, krytykiem literackim, redaktorem czasopisma Ha!Art, który opowie o pisarzu. Bilety: 5 zł, rezerwacja miejsc: rezerwacje@teatrbarakah.com

      11 maja 2014 r., niedziela

      godz. 15:00 - 16:00. Arteteka Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie (ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego). Edycja specjalna akcji Drugie Życie Książki. UWAGA: wymiana tylko filmów, płyt z muzyką, gier komputerowych i audiobooków.

      22 maja 2014 r., czwartek

      godz. 19.00, Sala Kinowa w Małopolskim Ogrodzie Sztuki w Krakowie, ul. Rajska 12.  Cykl wykładów pt. „Filozofia i literatura. Wykłady krakowskie”. Zapraszamy na drugi wykład prof. Dariusza Czai z cyklu „Antropologia i fikcje”. Polecana lektura do wykładu: Jean D’Ormesson, Chwała Cesarstwa. Dr hab. Dariusz Czaja z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie – wybitny polski antropolog kultury, badający związki antropologii i filozofii z literaturą piękną. Eseistyczna część publikacji Dariusza Czai jest zredagowana pięknym, literackim językiem, co wielokrotnie potwierdzone zostało w recenzjach takich prac jak Lekcje ciemności (Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2009) oraz Gdzieś dalej, gdzie indziej (Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2010).

      25 maja 2014 r., niedziela

      godz. 15.00, Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, ul. Powiśle 11. Drugie Życie Książki.

      28 maja - 1 czerwca 2014 r. Międzynarodowy Festiwal Kryminału we Wrocławiu. Szczegóły

      14 - 15 czerwca 2014 r. - Big Book Festival. Warszawa. Program

      29 czerwca 2014 r., niedziela

      godz. 15.00, Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, ul. Powiśle 11. Drugie Życie Książki.

      31 sierpnia 2014 r., niedziela

      godz. 15.00, Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, ul. Powiśle 11. Drugie Życie Książki.

      16 listopada 2014 r., niedziela

      godz. 15.00-16.00, Arteteka Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie (ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego). Edycja specjalna akcji Drugie Życie Książki. UWAGA: wymiana tylko filmów, płyt z muzyką, gier komputerowych i audiobooków.

      30 listopada 2014 r., niedziela

      godz. 15.00, Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, ul. Powiśle 11. Drugie Życie Książki.

      PS Za zmiany w programach spotkań Recenzentka.blox.pl nie bierze odpowiedzialności ;-) W miarę możliwości będę aktualizowała listę wydarzeń.

      Chcesz być na bieżąco z informacjami? Zamów newsletter i polub Fanpage

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szwecja11
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 12:17
    • Pierwsze zdanie: Znaki szczególne - Paulina Wilk

      Ostatni wagon przeleciał z hukiem.


      Pierwsze zdanie: Paulina Wilk, Znaki szczególne, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2014. Wydanie pierwsze. Opieka redakcyjna: Waldemar Popek. Redakcja: Justyna Chmielewska. Korekta: Anna Dobosz, Aneta Tkaczyk, Małgorzata Wójcik. Projekt okładki i stron tytułowych: Przemysław Dębowski, Wojciech Kwiecień-Janikowski.

      2012 - Lalki w ogniu - Recenzja

      2014 - Znaki szczególne - Cytat

      Chcesz być na bieżąco z informacjami? Zamów newsletter i polub Fanpage

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szwecja11
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 11:53
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Statystyki od: 8.03.2014